fbpx


2019 calendar on white and teal surface

8 tips om de perfecte trouwdatum te kiezen

JA! Het is zo ver: jullie gaan trouwen. Wat een emotie! En ook: wat een pak werk komt er op je af. De voorbereiding van een geslaagd trouwfeest doe je immers niet op een dagje of twee. Maar geen nood: je hebt nog massa’s tijd om een trouwjurk te zoeken, de tango te leren dansen en te bekvechten over de tafelschikking. Het enige wat je vrij snel moet beslissen, is de trouwdatum. En laat dát nu net niet de makkelijkste keuze zijn. Er is zoveel waarmee je rekening moet houden. Gelukkig zijn er onze tips!

#1 Hoe belangrijk is het weer?

Er zijn 365 dagen in een jaar. Dat is een hoop om uit te kiezen.

Gelukkig is het weer in België nogal veranderlijk. Er zijn dus niet zo heel veel dagen met kans op warm en zonnig. Of op sneeuw. Als je het superbelangrijk vindt om buiten te feesten, kun je al meteen de helft van het jaar schrappen. En als het je fantastisch vindt om in de sneeuw te trouwen nog een pak meer. Alleen wie houdt van regen en knisperend haardvuur heeft keuze te over.

#2 Denk na over je huwelijksreis

Heb je het seizoen gekozen? Goed. Dan gaan we de mogelijkheden nog wat verminderen.

Wil je meteen na je trouwfeest op huwelijksreis? Zorg dan dat je voldoende vakantie kunt nemen. Denk ook even na over je bestemming – wil je een verre reis maken of net niet? Voor een romantische citytrip heb je aan een paar dagen al voldoende, maar voor een exotische bestemming moet je meer tijd uittrekken. Je wil immers niet de halve wereld rondvliegen om twee dagen op een tropisch strand te liggen.

#3 Denk aan je gasten

Voor een geslaagd huwelijksfeest moet je niet alleen je eigen agenda bekijken, maar ook die van je gasten. Trouw je in de zomervakantie, dan heb je meest kans op zon. Maar tegelijkertijd zijn een hoop mensen op reis. Wil je ze er écht bij, pas dan je trouwdatum aan. Of stuur de uitnodigingen erg lang op voorhand, zodat ze hun reisplannen kunnen bijstellen. Hetzelfde geldt voor de dag die je kiest. Voor een dansfeest tot in de vroege uurtjes kies je best geen maandagavond.

#4 Symbolische data zijn belangrijk

Trouwen op een symbolische datum zorg voor extra romantiek.

De dag waarop jullie elkaar leerden kennen bijvoorbeeld. Of voor het eerst zoenden. Of een verjaardag van een van beiden. Erg leuk, en bovendien: zo hoef je maar één datum te onthouden. Én je kunt dubbel vieren!

#5 Feestdagen zijn overroepen

Misschien lijkt het je een goed idee om te trouwen op een feestdag. Maar doe maar niet.

Vaak zijn officiële diensten gesloten en is alles en iedereen lang op voorhand volgeboekt. En eerlijk: Valentijn en Kerstmis vier je sowieso al. Dus prik een andere, originele datum voor je trouwfeest.

#6 Beschikbaarheid is alles

Hoe perfect je gekozen trouwdatum ook is, alles hangt af van je trouwlocatie.

Is die niet vrij, dan heb je dikke pech. Maak daarom een lijstje met voldoende mogelijkheden. Zo bespaar je jezelf een hoop gedoe. Heb je een favoriete fotograaf, dj, ceremoniemeester of cateraar? Wacht dan niet te lang om met hen te overleggen welke data zij vrij zijn.

#7 Check de voetbalkalender

De voetbalkalender? Echt? Euh… ja.

Sinds de Rode Duivels het zo goed doen, is dat geen overbodige luxe. Stel je voor dat ze net op jouw trouwdatum de finale van het WK gaan spelen. Dat wil je liever niet. Tenzij je een groot scherm ophangt en er een extra (voetbal)feestje van maakt…

#8 Relax — het is maar een datum 😊

Soms lukt het gewoon niet om de perfecte datum te prikken. En dat is helemaal niet erg. Want die datum is maar een getal. Waar het om draait, zijn jullie. Jullie liefde, jullie feest en iedereen die dat samen met jullie komt vieren.

Op welke datum dan ook. Perfect wordt het sowieso.