fbpx


man holding blue and black bag near camera on desk

De beste trouwfotograaf kies je zó

Iedereen wil de meest fantastische trouwreportage. Prachtige foto’s waarop je partner en jij geportretteerd worden als romantische, dolverliefde sterren van het witte doek, en die tegelijkertijd ook de familie en de gasten mooi in beeld brengen. Tot en met je oude overgrootvader, je neefje met zijn gescheurde broek en je drankovergoten tante. Foto’s, kortom, waar zelfs je meest kritische vriend of vriendin niet anders dan tevreden knikkend naar kan kijken.

Je trouwfotograaf is je beste vriend.

Maar niet echt natuurlijk! Want we bedoelen heus niet dat je écht je beste vriend of vriendin moet vragen om je trouwfoto’s te maken. Ook niet als die een verdienstelijk amateurfotograaf is. Die zulke schattige kiekjes maakt van baby’s, poezen en de bloemen in de tuin. Dat is allemaal erg leuk hoor. Maar je wil voor je grote dag toch het allerbeste wat je kunt krijgen? En het zou wel érg toevallig zijn als dat ook nog eens je BFF blijkt te zijn.

Dank je, maar: nee, dank je.

Schaam je dus niet om het welbedoelde aanbod van vrienden, familie of kennissen af te slaan. Dat doe je het best op een beleefde, maar duidelijke manier. Draai niet rond de pot, want daar heeft niemand wat aan. Voor je het weet hebben ze aan een half woord genoeg en zit jij voor de belangrijkste dag van je leven vast aan een fotograaf die niet de minste ervaring heeft. Vertel hen dat je al iemand op het oog hebt, of dat je erg mooie portfolio’s hebt gezien en de fotografen in kwestie hebt gecontacteerd. Ook al is dat niet zo. Je kunt nooit te vroeg zijn met het nemen van goede beslissingen.

De geknipte man. Of vrouw.

Maar hoe vind je dan die ene, unieke fotograaf? Dat kan op allerlei manieren. Vraag aan familie en vrienden wie zij onder de arm hebben genomen en bekijk hun trouwalbum. Bezoek een trouwbeurs en stort je op de aanwezige fotografen. Of schuim gewoon het internet af. Maar let vooral op de portfolio’s. Zoek iemand wiens stijl bij jou past en wees niet te gierig. Een groot verschil in prijs betekent vaak een even groot verschil in kwaliteit.

Klik, klik, klik.

Niet alleen de camera moet klikken op je grote dag. Het moet ook klikken tussen jullie en de fotograaf. Wanneer je iemand hebt gevonden van wie je het werk prachtig vindt, is het erg belangrijk om ook eens live af te spreken. Want je hebt er niets aan dat je de meest getalenteerde fotograaf van België kunt strikken, als je niet samen door één deur kunt. Hij of zij zal immers de hele dag van je huwelijk bij je in de buurt rondhangen, dus je kunt maar beter zorgen dat je elkaar een beetje mag. En wie weet hou je er een goede vriend aan over.