fbpx


six teal icing cupcakes with sprinkles

De klassieke bruidstaart:
doen of niet?

Wie denkt aan trouwfeesten, denkt aan bruidstaart. Wit glazuur en massa’s slagroom. Suikerroosjes en zoete cake. Een prachtige toren met een mini-bruidspaar er bovenop. Zoiets. Een bruidstaart hoort bij een trouwfeest, zoals de trouwjurk bij de bruid, de ringen bij de bruidskinderen en de servetten bij ‘Les lacs du Connemara’. Toch? — Ja en neen.

Een niet-zo-oude traditie

Erg oud is de traditie van bruidstaarten niet. Er wordt beweerd dat ze uit de tijd van de Romeinen stamt, maar dat klopt niet helemaal. De Romeinen aten namelijk koek, geen taart. De bruidstaart zoals wij die kennen is amper een paar honderd jaar oud en ziet eruit als een toren van verschillende lagen cake, bedekt onder wit glazuur. Oorspronkelijk was het wit erg belangrijk: het staat voor puurheid en onschuld, en was een teken van rijkdom. Goede suiker was duur en enkel met het beste spul kon je hagelwit glazuur maken.

Wie de buren jaloers wilde maken, koos dus voor het witste wit.

Traditie in een nieuw jasje

Ben je gek op tradities? Laat je dan helemaal gaan en bestel een knoert van een witte suikertoren! Klassiek hoeft gelukkig ook niet saai te zijn. Tegenwoordig vind je echte kunstwerkjes onder de bruidstaarten. Moderne uitvoeringen, hippe accenten, grappige details en nog veel meer…
Neem een kijkje op Instagram of Pinterest en laat je inspireren!

Bruidsparen en taarttoppers

Bovenop de klassieke taart staat meestal een mini-bruidspaar of een taarttopper met een spreuk. Dat is leuk, maar alles kan beter. Als je een beetje zoekt, vind je vast een net iets origineler exemplaar. Of eentje dat zelfs een klein beetje op jou en je partner lijkt. Je kunt er natuurlijk ook zelf een maken of laten ontwerpen. Toppers in klei, piepschuim, fondant, suiker, vlaggetjes, Lego en Playmobil,…

Met een beetje fantasie past het allemaal op je bruidstaart!

Taart? Nee, liever niet.

Misschien heb jij een hekel aan taart. Vind je slagroom en suiker ronduit smerig. Of ben je gewoonweg allergisch aan cake. Dat kan.
Dan heb je er natuurlijk niets aan om een kanjer van een bruidstaart te bestellen. Want vergeet niet: het bruidspaar snijdt de taart aan én neemt de eerste hap. En je wil op de mooiste dag van je leven echt niets eten wat je niet lust.

Geen probleem. Er zijn gelukkig een hoop alternatieven voor wie geen klassieke bruidstaart wil aansnijden. Wij zetten er een aantal voor jou op een rijtje:

  • Een soesjestoren of croquembouche – deze Franse klassieker oogt mooi én is gigantisch lekker.
  • Een Sweet table – letterlijk: een zoete tafel. Daarop zet je gewoon alle dessertjes die jij lekker vindt.
  • Een toren van macarons, pannenkoeken, wafels, brownies of oreo’s – wat je ook lust: maak er een toren mee en blijf in de sfeer van de bruidstaart. Er zijn trouwens nog wel meer dessertjes die je kunt stapelen, dus laat je verbeelding de vrije loop!
  • En als je dit allemaal te gewoon vindt, dan kun je nog steeds gaan voor de donutwall, de piñata of de cakepops!

En nog een tip

Tradities zijn prachtig. Maar is het niet je ding, doe het dan niet. Wil je liever zelf een suikerspin draaien aan een molentje? Een ijsje likken met 3 bollen of amandelkoekjes soppen in Irish coffee? Hou je vooral niet in! Het is jullie dag, dus doe lekker waar je zin in hebt.